Mild Cashew Cheese

 

If you are passionate about cheese but you gave up dairy, seed/nut-based cheeses are a wonderful alternative, and they are fun to make. I love them, they are tasty and you can easily play with herbs, spices to impress your guests.

There are a couple of ways to make nut-based cheeses, using probiotics/rejuvelac (fermentation process) or a simple nut spreads made with nuts and seeds.

I used probiotics to make my cashew cheese, (in my opinion) it’s the easiest but most expensive way to make vegan cheeses. Probiotics don’t require advanced preparation and the texture and taste you get from them (I dare say), is perfect.

 

INGREDIENTS:

250 g raw cashews
1 tbsp nutritional yeast
1 tbsp coconut oil
1/2 tbsp dried onions
35 ml aquafaba
salt to taste
2 capsules probiotics

Pace the cashews in water overnights. Drain them an place them in your high-speed blender (#vitamix) , add nutritional yeast, salt, coconut oil, onion, probiotics, and aquafaba. Blend on medium speed, transfer the mixture to a cheese mould.
Place the cheese mould in the dehydrator for 6 hours (90°). Refrigerate overnight.
Et voilà! It’s ready to serve. If you want you can store it in the frige up to 3 weeks. It’ll taste better and better as days go by….

Cashew cheese

Se siete amanti dei formaggi ma avete rinunciato ai latticini, i formaggi a base di noci e semi sono un’ottima alternativa e sono divertentissimi dapreparare. Io, personalmente li ador! Sono deliziosi e si possono arricchire con erbette e spezie varie, per stuprire i propri ospiti (vegani o meno).

I “formaggi” vegani si fanno in due modi, con batteri probiotici/rejuvelac oppure semplici creme di semi e noci senza alcun processo di fermentazione.

Ho utilizzato delle capsule probiotiche per fare il mio formaggello, è il modo più semplice (ma anche il più costoso) per preparare un formaggio a base di noci. L’utilizzo dei batteri probiotici non richiede alcuna preparazione e il risultato (consistenza e sapore) ottenuto è oserei dire perfetto.

INGREDIENTI:

250 g anacardi nature
1 cucchiaio di lievito alimentare
1 cucchiaio di olio di cocco
1/2 cucchiaio cipolle essiccate
35 ml aquafaba
sale qb
2 capsule probiotiche

Lasciare a bagno gli anacardi per 4 ore. Metterli nel vostro frullatore ada alta velocità (#vitamix) con tutti gli altri ingredienti. Frullare a velocità media e poi mettere il composto in uno stampo per formaggio.
Essiccare nell’essiccatore per 6 ore a 90°. Mettere in frigo tutta la notte.
Et voilà! Il formaggio di anacardi è pronto, da mangiare o conservare in frigo (max 3 settimane)!
….il suo sapore migliora di giorno in giorno, ve lo garantisco!

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